Betallänk

Betallänken används för att kunna skicka ut betalningsunderlag utanför traditionell e-handel. Exempelvis vid försäljning av tjänster. Sidan är uppdelad i två delar, aktiva betallänkar och utgångna. När en betallänk löpt ut så flyttas den per automatik till utgångna, annars ligger dessa alltid under aktiva och visar aktuell status. Du kan även klicka på en specifik betallänk för att få en utförlig vy över betalningen och mottagaren.

Skapa betallänk

För att skapa en betallänk så klickar du på skapa betallänk uppe i högra hörnet på sidan. Du kommer då få upp en dialogruta där du steg för steg skapar betallänken.

Välj om du vill skicka betallänken via e-post eller generera en QR-kod. Om personen som ska betala befinner sig framför dig är QR-kod att föredra. I annat fall välj e-post.

Anpassa leveransen av länken

Välj hur länge länken ska vara giltig, tänk på att en utgången länk inte kan återaktiveras. Så välj ett tal som passar. Du väljer även i vilken valuta betalningen ska ske i och språk. Sistnämnda påverkar vilket språk checkouten kommer vara i. Har du valt att skapa en betallänk via e-post så är det även här du fyller i mottagarens e-post

I nästa steg så väljer du att antingen skapa betallänken mot ett företag, privatperson eller utan kunduppgifter. Om det är en återkommande eller befintlig kund kan de två första alternativen vara att föredra. Men om det är en ny kund så rekommenderas utan kunduppgifter. Vi samlar då in kunduppgifterna vid betalning och dessa registreras sedan i ditt kundregister.

Lägg till artiklar

Det är nu dags att välja vilka artiklar du ska ta betalt för, du kan antingen söka efter en artikel som redan är skapad eller skapa en helt ny via gränssnittet. Detta gör du enkelt genom att klicka på knappen Skapa ny artikel, du får då fram de fält som behövs för att skapa artikeln.

Det är även denna knappen du ska klicka på om du vill skriva ett meddelande. Välj då att kryssa i boxen konvertera till textblock som du hittar längst upp i dialogrutan.

Sammanfattning & utskick

När du är klar med artikeln, alternativt textblocket så klickar du på Lägg till artikel. När du har lagt till alla de artiklar som betalningen avser väljer du att gå vidare genom att klicka på nästa. Du får då upp en sammanfattning, granska denna och slutför genom att klicka på skapa betallänk.

Om du skapade en betallänk via e-post så kommer nu ett mail gå ut till mottagaren med en länk för betalning. Valde du istället att skapa med hjälp av QR-kod så kommer du nu se denna. Betalaren ska nu scanna denna och göra betalningen.

Editera och följa en betallänk

Du kan följa betalningen via gränssnittet i portalen, både genom statusen i listan, men även genom att klicka på de tre punkterna och visa historiken. Där kan du se alla steg betallänken har tagit.

Du kan även välja att makulera en icke betald länk, samt skicka ut den på nytt. Detta kan vara ett bra alternativ om du exempelvis angav fel e-post vid skapandet. Du kan inte ändra innehållet i länken i form av artiklar. Detta kräver att du makulerar betallänken och skapar om den på nytt.